Föredrag

Ger föredrag om konst och formgivning till museer, studieförbund, organisationer, skolor och med flera.  Exempel på ämnen:

Svenska formrebeller: 1960- och 70-tal

Mah-Jong, 1967. Foto: Carl Johan De Geer
Mönstrade herrbyxor Mah-Jong, 1967. Foto: Carl Johan De Geer

Under 1960- och 70-talen växte en radikal formgivning fram. Det var djärva mönster, unisexmode, uppblåsbara fåtöljer och socialt engagerad design. Ett rus av kreativitet, frustration och handlingskraft, som speglade decenniernas sammansatta karaktär; från rekordår och popvåg till kvinnokamp och miljömedvetenhet. I föreläsningen porträtteras ett tiotal av tidens mest banbrytande formgivare och designgrupper. Vi möter textildesignens  Carl Johan De Geer, Mah-Jong och 10-gruppen, glaskonstens Erik Höglund och inte minst fritänkaren Lena Larsson som banade väg för Stephan Gips och Innovators lekfulla barnmöbler, utopiska inredningsvisioner och resurssnåla designkoncept med bärkraft än idag.

Svenska formgivare

Redan för över hundra år sedan lades grunden till den moderna svenska konstindustri som under 1900-talet slog världen med häpnad. Med slagord som ”skönhet för alla” och ”vackrare vardagsvara” lockades konstnärerna till industrin, allt medan jugend byttes mot funktionalism, Swedish Grace och Scandinavian Modern. På ett kärnfullt och underhållande sätt berättas historien om några av 1900-talets mest framgångsrika formgivare, från Carl Malmsten och Bruno Mathsson, Astrid Sampe och Stig Lindberg till glaskonstnärernas Orrefors och designprinsen Sigvard Bernadotte.

Formgivarna och folkkonsten

Vad har den moderna svenska formen gemensamt med allmogens folkkonst? Betydligt mer än man först kan tro. Under 1900-talet har formgivarna inspirerats av dess material, tekniker och mönster eller agerat i opposition mot dess värderingar och ideal. Här följer vi spåren från sekelskiftets Sundborn, Märta Måås-Fjetterström och Carl Malmsten till Erik Höglunds frodiga glaskonst och 2000-talets kurbitsmålade skatebrädor

Samtidskonsten – vart är den på väg?

I föreläsningen granskas tendenser och trender inom samtidskonsten ur ett både internationellt, nationellt och regionalt perspektiv. Fältet spänner från expressionistiskt måleri och finstilt teckningskonst till spektakulära installationer och experimentell ljud-, ljus och performancekonst. Vilka idéer och uttryck intresserar konstnärer idag, och hur förhåller de sig till konstvärldens och det globala samhällets snabbt skiftande villkor? Hur arbetar de, och vad vill de säga med sin konst?

Föreläsningarnas längd kan varieras från 30 min till 2 x  45 min, med tyngdpunkt på utvalda formgivare, konstnärer, tidsepoker, genrer eller tendenser om så önskas.

Lämna ett svar